1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Ferron de Wit in de Efteling musical de Sprookjessprokkelaar

Gebruikerswaardering:  / 1

Sprookjessprokkelaar Twee maanden geleden was de afsluiter van tien maanden als Peter in de musical Peter Pan, stond zaterdag 12 augustus gingen de eerste repetities van start in het Efteling Theater voor de nieuwe musical deSprookjessprokkelaar. De 15e familiemusical van Efteling Theaterproducties gaat over de 12-jarige Sterre, die met haar opa aan de rand van het bos woont en op zoek gaat naar de sprookjesbibliotheek. De nieuwe familiemusical vol dans, muziek, acrobatiek en zang is een vrije vertolking van het succesvolle boek van Paul van Loon, Prinses Laurentien van Oranje en de Efteling. De feestelijke première van Sprookjessprokkelaar de musical is op zaterdag 30 september in het Efteling Theater in Kaatsheuvel.

 Kom je ook naar Feron kijken vanaf september 2017 in het Efteling Theater en volg Sterre’s spannende zoektocht naar verhalen in de nieuwste Efteling familiemusical.

Lees meer...

Pers fotografie Robert Cooijmans

Gebruikerswaardering:  / 0

 MG 0225 (Medium)

Muscialsites

Gebruikerswaardering:  / 0

Peter Pan laat je weer even kind blijven

musicalsite pagina foto1 

 

Een zaal vol enthousiast publiek leeft en schreeuwt met Peter Pan mee: 'Ik geloof in elfjes!' Het was een mooie middag in het Zaantheater in Zaandam, waar de musical 'Peter Pan: het echte verhaal' in première is gegaan.

In het oude Londen woont de familie Darling. De oudste dochter Wendy leest haar broertjes John en Michael iedere avond voor. Verhalen die tot de verbeelding spreken op hun eigen eiland der fantasieën: Nimmerland. Op een avond vliegen Peter en zijn elfje Tinkerbel de kinderkamer van de Darling's binnen. Peter neemt de kinderen mee en samen vliegen ze door de nacht; op weg naar Nimmerland. Daar ontmoeten ze de Verloren Jongens en staan ze oog in oog met wrede piraten, bloeddorstige zeemeerminnen en heldhaftige indianen. Nimmerland blijkt gehuld in gruwelijke schoonheid. Ze komen erachter dat wanneer je gelooft in de wereld van wensen en de kracht van geluk, er geen enkele grens bestaat!

 

Na eerdere successen zoals 'Kruistocht in Spijkerbroek,' 'Oorlogswinter' en 'De Tovenaar van Oz' levert het Nationaal Jeugd Musical Theater met 'Peter Pan: het echte verhaal' opnieuw een mooie voorstelling af. Voor deze musical is regisseuse Elise Berends teruggegaan naar het boek van James Matthew Barrie, waardoor verschillende personages een diepere, meerdimensionale laag krijgen; iets wat het voor acteurs en publiek interessanter maakt.

 

 

De musical kent twee verschillende kindercasts. Na de eerste première op zaterdagavond, waarin Roan Pronk en Bente Kruger als Peter Pan en Wendy te zien waren, viel vanmiddag de eer te beurt aan Ferron de Wit en Wera Misset om deze rollen te vertolken. De veertienjarige Ferron de Wit ís gewoon Peter Pan. Hij zet een ondeugende Peter neer die goed weet wat hij wil, maar ook zijn emotionele kant laat zien. Op sommige momenten is hij stoer en staat hij zijn mannetje, terwijl hij niet veel later zijn tranen durft te tonen en daarmee ook het publiek weet te ontroeren. Wera Misset als Wendy geeft prima tegenspel en laat op een mooie manier de worsteling zien tussen het kind blijven en volwassen moeten worden.

 

 

Deze worsteling is ook zeker zichtbaar bij Jeroen Phaff, die de rol van Kapitein Haak vertolkt. Het is fijn voor Jeroen dat hij de kans krijgt om ook de twijfelende kant van Haak uiteen te zetten, waardoor het geen eendimensionaal personage wordt. De twijfel die Haak voelt - "Als ik Pan vermoord, dood ik dan niet ook het kind in mezelf?" – zet Jeroen voortreffelijk neer en ook zijn samenwerking met Marc-Peter van der Maas, die de rol van Smie speelt, zorgt voor menig lachsalvo door de zaal. Ondanks dat de rollen van de ouders van de familie Darling niet heel groot zijn, leveren Patricia van Haastrecht en Vincent de Lusenet mooi werk, met als een van de hoogtepunten het zangtrio dat zij samen met hun dochter Wendy zingen.

 

 

Met een kindercast, bestaande uit ongeveer veertig kinderen, kan de musical met recht een grote productie worden genoemd. Iedereen – indiaan, Verloren Jongen of zeemeermin – heeft een eigen aandeel in de show en, zeker als geheel, leveren ze een mooie prestatie.

Ditzelfde geldt voor het decor, dat er prachtig uitziet en waarbij er praktisch en creatief is omgegaan met de middelen. Aan de slaapkamer van de kinderen, de woonplaats van Peter Pan en het schip van Kapitein Haak is stuk voor stuk veel aandacht besteed en ook het vliegen naar Nimmerland is mooi verbeeld. Het is jammer dat de voorkant van het schip van Haak net iets te groot is, waardoor het vanuit de zaal niet altijd goed zichtbaar is wat er op het schip gebeurd. Enkele technische decorwissels konden wat soepeler, maar dit zal beter gaan naarmate de voorstelling vaker wordt gespeeld. De muziek werkt aanstekelijk en bevat een aantal zeer mooie nummers, die vakkundig worden gebracht door de verschillende acteurs.

 

 

Met een zaal, gevuld met veel familie, vrienden en collega’s uit de andere kindercast, werd er nog een extra lading gegeven aan deze speciale voorstelling. Na deze geslaagde première is de musical 'Peter Pan: het échte verhaal' van het Nationaal Jeugd Musical Theater nog tot en met 11 juni door het hele land te zien. Welke van de twee kindercasts er speelt en wie dus de rollen van onder andere Peter Pan en Wendy vertolken, verschilt per theater.

 

 

Foto & video: Rob de Haan

Verslag & video: Milco Feijnenbuik

 

101 Dalmatier

Gebruikerswaardering:  / 1

 101 dalmatiers4

Jong geleerd is oud gedaan. Een dooddoener van jewelste maar toch wel heel erg van toepassing op het NJMT, dat zich ten doel stelt theaterlessen in de breedste zin van het woord aan te bieden aan jongeren van 4 - 18 jaar én theaterklassen en bootcamps voor volwassenen vanaf 18 jaar. Een hele uitgebreide range aan leeftijden en disciplines, wat heel duidelijk is terug te zien in de voorstellingen die gedurende het jaar worden uitgevoerd.

Afgelopen weekend, op zaterdag 21 mei, presenteerde NJMT een "golden oldie": Honderd en één Dalmatiërs. Deze productie met script en liedteksten van Maarten Vonder en muziek van Clous van Mechelen werd al in 2000-2002 uitgevoerd door (toen nog) Jeugd Musical Amsterdam. Een éénmalige herneming dus afgelopen weekend met een geheel nieuwe lichting van 45 spelers.

Een combinatie van hele jonge ‘puppies’, die voor het eerst meededen in een grote productie, en oudere NJMT’ers, waarvan velen al aan meedere grote producties hebben meegedaan zoals Kruistocht in Spijkerbroek, Oorlogswinter en De Tovenaar van Oz. Bijzonder daarbij was dat de oudere spelers de jonge kinderen begeleidden, zowel op als achter het podium. Ook wat oudere leden van NJMT die niet meededen aan de voorstelling waren ingezet om de jonkies te begeleiden. Zo ontstond een voorstelling van, voor en door NJMT’ers, waarbij het plezier en de ervaring voorop stond, al ging dat niet ten koste van de kwaliteit van de show. Rogier van de Weerd speelde als enige van de originele cast mee en pakte de rol die hij destijds ook speelde, Kolonel Buldog, moeiteloos weer op.

In Honderd en één Dalmatiërs zien de honden Pongo (Tim Maier) en Pepita (Wera Misset) hun talrijke kroost weggevoerd worden door de gemene handlangers van Gruella du Vel (Aavinaash Kaur), die haar zinnen heeft gezet op kleren van het mooie, zwartgevlekte hondenbont. Via de blaflijn, een soort boodschappendienst voor honden, gaan zij op zoek naar hun puppy’s. Zij worden geholpen door Kolonel Buldog en zijn adjudant, de siamese kat Tibs (Djune van Leeuwen). Na een opwindende achtervolging moeten Gruella, haar assistant Alfonso (Ferron de Wit) en de boeven Boris (Sven van Gijlswijk) en Jasper (Jari Vegting) in het stof bijten, waarna de aanzienlijke hondenschare een plaatsje vindt bij Anita (Rosalie Eppink) en Rodger (Nick van der Jagt), de pasgetrouwde baasjes van Pepita en Pongo, en hun twee huishoudsters (Esmee Baerts en Linda van Beest).

Een heerlijke familievoorstelling onder leiding van Menno Leemhuis en Lidwien Meeus waarbij de hoofdrollen natuurlijk weggelegd waren voor de puppies met namen als Propje, Polleke, Prikkie, Poppetje, Piepertje, Pinkie en Pukkie. Het was met twee geslaagde voorstellingen een lange dag voor deze jonge puppies, maar met de hulp en ondersteuning van de ouderen sloegen zij zich er uitstekend doorheen en zorgden zij met het plezier dat ze uitstraalden ook voor plezier in de zaal. Ongetwijfeld gaan we velen van hen nog terugzien in toekomstige producties van NJMT

 

Website : Musicalnieuws.nl

Verslag & Foto's : Dennis Phillipi

 

Musicalnieuws

Gebruikerswaardering:  / 1

NJMT's & Peter Pan geloven in vriendschap, liefde en trouw peterpan musicalnieuwsvoorpagina

Zaterdagavond is het de Adelaar cast die na afloop van de voorstelling onderaan de trap staat te wachten. Zondagmiddag doet de Poema cast hetzelfde en onthaalt de collega's met gejuich en bloemen. Ook tijdens de voorstelling laten ze van zich horen. Het is tekenend voor de sfeer bij het NJMT, ook bij de premières van de nieuwe tourproductie Peter Pan: het echte verhaal. Deze nieuwe musical, met script, muziek én regie van Elise Berends, ging het afgelopen weekend twee keer in première in het Zaantheater omdat het NJMT terecht vond dat elke cast zijn eigen première verdiende. MusicalNieuws was bij beide voorstellingen aanwezig.

Met net iets meer dan 30 kinderen op het toneel, aangevuld met een handvol professionele acteurs en een aantal “young professionals” blijft het NJMT een speciale eend in de bijt als het gaat om het produceren van musicals. Zeker als je je bedenkt dat het merendeel van de kindercast én een aantal young professionals uit eigen kweek komt. Want de opleiding blijft de kern waar het om draait. Met musicals als Narnia, Kruistocht in Spijkerbroek, Oorlogswinter en De Tovenaar van Oz is het NJMT daarnaast echter ook niet meer weg te denken uit het professionele circuit.
peterpan musicalnieuws43

Peter Pan: het echte verhaal, gaat terug naar de kern van het verhaal dat in 1904 voor het eerst als toneelstuk werd opgevoerd. Schrijver J.M. Barrie verwerkte zijn toneelstuk in 1911 tot de roman Peter and Wendy, een tijd waarin iedereen in het gelid liep en werd geacht te doen wat men in die tijd behoorde te doen. Barrie ging daar recht tegenin met zijn verhaal over de jongen die niet op wilde groeien en liever een jongen wilde blijven. Niet naar school, niet naar kantoor, maar gewoon lol maken met zijn elfje Tinkerbel. Net als elke jongen (en ieder ander natuurlijk) gelooft hij wel in vriendschap en trouw. En met de hulp van Tinkerbel leert hij in de loop van het verhaal ook geloven in liefde. Een “vingerhoed” van Wendy doet de rest.

Een prachtig verhaal, zowel voor jong als oud. In de interpretatie van Elise Berends gaat het niet alleen om vriendschap, liefde en trouw, maar is het ook een ode aan de moeder. Immers: iedereen heeft een moeder en zelfs de gevaarlijkste piraat heeft af en toe nog behoefte aan zijn moeder. Niet voor niets wordt het mooiste nummer van de voorstelling, “Als ik vleugels had”, gezongen door moeder Darling, bijzonder fraai vertolkt door Patricia van Haastrecht.

Het verhaal van Peter Pan zal iedereen bekend zijn. Het is het verhaal van de familie Darling met hond Nana die als nanny fungeert. De kinderen, Wendy (Bente Kruger en Wera Misset), John (Niels de Rooij en Mats van der Hulst) en Michael (Eelke Dembinski en Wouter de Jonge) worden door Peter Pan (Roan Pronk en Ferron de Wit) en Tinkerbel (Claire Hennekens en Georgina Walker) meegenomen naar Nimmerland, waar ze avonturen beleven met de verloren jongens, de indianen en de piraten. Die piraten worden aangevoerd door Kapitein Haak (Jeroen Phaff), de eeuwige rivaal van Peter Pan. Ieder kind wil wel voor altijd in een wereld als Nimmerland blijven, maar toch besluiten Wendy, John en Michael terug naar huis te gaan. Ook de verloren jongens hebben uiteindelijk behoefte aan een thuis met uitzondering van Peter Pan, die besluit in Nimmerland te blijven met Tinkerbel. En Wendy mag hem elk jaar een week lang bezoeken om de grote schoonmaak te doen.

Met deze traditionele kijk op het leven wordt een avontuur afgesloten, dat prachtig wordt vertolkt door het NJMT. Beide kindercasts zijn gewaagd aan elkaar en leveren een prima prestatie, niet alleen de hoofdrolspelers maar ook de verloren jongens, indianen en zeemeerminnen. De vaste cast doet daar niet voor onder. Jeroen Phaff maakt indruk met zijn vertolking van Kapitein Haak. Vocaal imponeert hij vooral in het duet tussen hem en Wendy, maar ook het nummer waarin hij zijn twijfel uitspreekt over wat te doen met Peter Pan weet de zaal stil te krijgen. Marc-Peter van der Maas speelt zijn trouwe metgezel Smie met verve. De scène waarin hij Kapitein Haak belet zelfmoord te plegen wordt gespeeld met precies de juiste dosis humor. Hun samenspel (voor het eerst in beider carrières) smaakt naar meer.   image inw logo

Patricia van Haastrecht en Vincent de Lusenet spelen een mooi echtpaar Darling. Ook in de finale toont Van Haastrecht haar vocale kracht. De rol van vader Darling is eigenlijk een ondankbare rol maar De Lusenet weet zijn momenten te pakken. Vooral de scène waarin hij met zoon Michael bekvecht over wie het eerste zijn medicijn in gaat slikken blijft hangen. Ook de rol van Tante Mildred is klein, maar Niki Manshanden zingt het lied “Het geluk van een vrouw” prachtig.

Bente Kruger en Wera Misset zetten beiden een uitstekende rol neer als Wendy. Als de verhalenverteller is het eigenlijk Wendy die de richting van het verhaal bepaalt. Zij is het die met haar verhalen Nimmerland introduceert, Peter Pan aan haar lippen laat hangen en de hoofden van zowel de verloren jongens als de piraten op hol brengt. Zij is het ook die langzamerhand in de rol groeit die tante Mildred haar heeft toebedacht, “volwassen” wordt en daarmee toewerkt naar het einde van het verhaal. Die groei, en de weg daar naartoe, wordt uitstekend verbeeld door zowel Bente als Wera. En dat terwijl ze heel wat te verduren krijgen. Peter, die niet weet om te gaan met zijn emoties, Haak die haar voor zijn karretje wil spannen. Uiteindelijk is het Wendy die zich sterk toont en haar eigen pad volgt. Ook vocaal zijn Bente en Wera overtuigend.

Niels de Rooij, Mats van der Hulst, Eelke Dembinski en Wouter de Jonge gaan moeiteloos mee in het hoge niveau. Een speciale vermelding verdienen de beide Tinkerbels, Claire Hennekens en Georgina   Walker, die beide schitteren in hun rol. Met name hun non-verbale spel maakt indruk. Op het moment dat Peter en Wendy in het begin van de eerste akte met elkaat praten en hun kussen uitwisselen is het   Tinkerbel die de aandacht op zich weet te vestigen als ze vastzit in het nachtkastje van Wendy. Ook Rosalie Eppink en Moise Mulder in hun rol van het dienstmeisje Liza maken vocaal indruk.

Roan Pronk maakte al eerder furore, onder meer in Droomvlucht en als Billy Elliot, en ook in de rol van Peter Pan maakt hij indruk als stoere knul die langzamerhand zijn emoties toont. Hetzelfde geldt voor Ferron de Wit, met diversen musicals op zijn naam is het Ferron die het mooiste moment verzorgt van het weekend in de scene waarin hij probeert Tinkerbel weer tot leven te wekken en daarbij de hulp van het  publiek inroept. Op datzelfde moment rolt er een traan van zijn wangen die ook bij ons zorgt voor ontroering. Met zijn deelname aan het tv-programma New Musical Star en zijn rol als Peter Pan steekt hij dit   jaar zeer nadrukkelijk zijn neus aan het venster.

Vriendschap, liefde en trouw. Het zijn woorden die ook van toepassing zijn op het NJMT en dat is terug te zien in Peter Pan: het echte verhaal. Met de hulp van de gehele NJMT-familie zet Elise Berends een   uitstekende prestatie neer die het meer dan waard is om gezien te worden ook qua aankleding. Er is tot diep in de nacht veel tijd gestoken in het maken van de kostuums, maar dat betaalt zich absoluut uit.   Zowel jong als oud weet zij met Peter Pan te boeien en voor de duur van de voorstelling weer even kind te laten zijn. En dan mag je met recht trots zijn als de hele zaal meeklapt en even gelooft in elfjes.

Peter Pan: het echte verhaal is nog tot en met 11 juni 2017 te zien in de Nederlandse theaters. Meer informatie, ook over de unieke samenwerking met kinderrechtenorganisatie Save the Children kun je vinden opwww.peterpanmusical.nl

 

Website : Musicalnieuws.nl

Verslag & Foto's : Dennis Phillipi